Hoppa till innehåll

Bakgrund

Från betongfabrik till hästanläggning?
Jo, det tror vi är möjligt. Och till och med en riktigt bra idé. Mellan Hjärnarp och Munka-Ljungby ligger Gånarp, lätt åtkomligt från alla håll. Här skapar vi en anläggning för hästar och hästmänniskor.

Det första som händer är att den stora lagerbyggnaden görs om till ridhus. Med en ridyta på 24×60 meter och ett bra underlag. Vi kommer att sälja terminskort och du kan boka tid på denna sida, så att du vet att ridhuset inte är fullt av hästar när du kommer. Vissa tider ska man kunna hoppa eller löshoppa och vill man boka för träningar med flera ryttare går det också bra. Du parkerar på hårdgjorda ytor, det finns gott om plats. Några uteboxar ska finnas om du vill ställa av hästen ett tag, kanske för en fika eller titta när andra rider. Toalett och ett litet fikarum/sekretariat har vi i ridhuset. Ett isolerat ridhus med sju meters takhöjd och möjlighet till uppvärmning borgar för ett gott klimat för hästar och människor.

En mindre hall finns dessutom och den ska eventuellt på sikt också kunna användas till ridning.

Kontoret renoverar vi och fräschar upp. Där kommer ett par företag med anknytning till de gröna näringarna att hyra in sig. Här finns toaletter och duschar och låsbara skåp.

Möjlighet att inackordera hästar funderar vi också på, kanske från andra halvan av 2011. Stora hagar omger anläggningen och där kan vi erbjuda omväxlande marker där hästarna mår bra och trivs. Även rasthagar på hårdgjorda ytor ska finnas vid extremt dåligt väglag. Hur stallarna ska utformas är i skrivande stund inte klart. Kanske blir det en lösdriftsavdelning och en boxavdelning med typen engelskt boxstall. Stor vikt läggs vid utrymmen för utrustning och hästvård.

Ridterrängen runt Gånarp Häst är finfin. Ängelholms Terrängryttare arbetar med en ridslinga som du kan angöra från vår anläggning. Och eftersom vi äger en stor del av skogen ovanför anläggningen blir det förstås bra ridmöjligheter lite överallt.

Uteridbanor ska vi förstås ha. Med belysning. En riktigt stor bana, minst 70×30 meter och en hoppbana, där det också finns några små terränghinder i anslutning.

Annat som ännu befinner sig på planeringsstadiet är foderförsäljning, en smedja och kanske en hästshop i anslutning till lilla ridhallen.

Vi hoppas och tror att Gånarp Häst ska bli en riktigt bra hästanläggning. Med fokus på hästen och dess välbefinnande, men också på människorna kring hästen.